Krachtgericht coachen

1. Uitgangspunten van Krachtgericht coachen

Krachtgericht coachen sluit aan bij de positieve psychologie en richt zich op het ontwikkelen van het potentieel van mensen. Er bestaan meerdere coaching benaderingen die zich richten op kracht. Vaak creëren die een onmiddellijk positief effect en soms een zekere “flow” bij de coachee. Echter, daarbij is niet zeker dat deze effecten duurzaam zijn. De benadering van krachtgericht coachen onderscheidt zich doordat de coachee leert om zelf die flow te creëren, door af te stemmen op het enige psychologisch kapitaal en zich niet te laten meeslepen in belemmeringen.

Aangetoond is dat dit leidt tot 3D-leren: leren dat diepgaand is en dat duurzaam in doorwerkt in gedrag.


We vatten nu de 3 uitgangspunten van krachtgericht coachen samen (Korthagen en Nuijten, 2016)

Het doel van krachtgericht coachen is om de kracht van de coachee aan te boren en de coachee te helpen eventuele belemmeringen te hanteren die de eigen kracht indammen.

 

Het gaat erom dat coachees leren om autonoom en zelfsturend te worden in het benutten van hun kracht en het hanteren van belemmeringen.

 

Krachtgericht coachen krijgt diepgang als er een inbedding is in authentiek contact.


Sommige mensen vatten de uitgangspunten van krachtgericht coachen verkeerd op. Zij menen dat mensen moeten leren om “positief te denken” en dat zij daardoor alles voor elkaar kunnen krijgen wat ze willen. Dit is niet de visie waar in krachtgericht coachen van wordt uitgegaan.

Mensen kunnen echter wel leren hun persoonlijke kwaliteiten zo goed mogelijk te benutten en daardoor een essentiële bron van vitale energie in henzelf aan te spreken.

Daardoor kunnen zij optimaal hun bijdrage leveren aan de wereld om hen heen. In deze visie kunnen mensen dus invloed hebben op het welzijn van anderen en op hun eigen welzijn door uit te gaan van kracht en mogelijkheden en door te leren adequaat om te gaan met belemmeringen.

Soms zijn problemen gewoon niet zomaar oplosbaar, maar kunnen mensen er toch anders, positiever mee leren omgaan. Daardoor ontwikkelen zij veerkracht, een belangrijk begrip uit de positieve psychologie. Dat is het vermogen om bij tegenslagen niet in een dip te raken, maar juist nieuwe mogelijkheden te zien en daaraan vorm te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.