Krachtgericht coachen

2. Krachtgericht Coaching en de principes van Multi-level learning

Krachtgericht coachen is gebaseerd op een expliciete visie op leren en reflectie genaamd Multi-level learning (Korthagen & Vasalos, 2005; Korthagen, Kim & Greene, 2013).

Principes van multi-level learning:

 1. Veel handelen komt tot stand op basis van onbewuste bronnen in de persoon
 2. Die bronnen van het handelen kunnen van verschillende aard zijn:
  1. Denken (cognitief)
  2. Voelen (emotioneel)
  3. Willen (motivationeel)
 3. Cruciaal in leerprocessen is het spanningsveld tussen het potentieel van de persoon en de belemmeringen die dat potentieel onderdrukken
 4. Als dat spanningsveld wordt overwonnen, wordt de natuurlijke flow in de persoon hersteld.
 5. Om tot diepgaand leren en effectief handelen vanuit flow te komen is reflectie op de bronnen van het handelen en op het spanningsveld tussen potentieel en belemmeringen een essentieel element.
 6. Leren vindt altijd plaats op verschillende niveaus (lagen) in de persoon tegelijkertijd. Het is daarom van belang dat de reflectie meerdere lagen omvat. We spreken van kernreflectie als de diepere lagen in de persoon in de reflectie worden betrokken.
 7. Gevoelens en overtuigingen spelen een belangrijke rol in het bevorderen dan wel belemmeren van leren.

Krachtgericht coachen is gebaseerd op deze principes. De inbedding van krachtgericht coachen in een visie op leren is dan ook een essentieel kenmerk van de benadering.


Achter elk gedrag ligt een positieve intentie – ook ongewenst gedrag. Die positieve intentie kan er echter voor zorgen dat je belemmerd wordt om een nieuw gewenst gedrag aan te leren. Meer inzicht krijgen in deze positieve intentie door reflectie kan de belemmering wegnemen en het spanningsveld overwinnen, zodat de natuurlijke flow in de persoon hersteld wordt en deze kan toewerken naar het gewenste doel.


Voorbeeld: Hoe hoog leg je de lat?

Als je weet dat het realiseren van doelen veel voldoening geeft, besef je dat het belangrijk is om je doelen uitdagend te maken maar toch ook realistisch, anders zal je nooit het krachtige gevoel van voldoening bereiken. En toch … mensen stellen zich vaak onrealistische doelen. Het is interessant om te kijken welke positieve intentie hierachter schuil gaat.  Dit kan verschillend zijn afhankelijk van persoon: erkenning nastreven; anticiperen op toekomstige problemen; laten zien dat je veel in je mars hebt; …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.