Krachtgericht coachen

3. Probleemgericht versus Krachtgericht Coachen

Probleemgericht coachen: Door in het probleem te duiken ontstaat gemakkelijk een verschijnsel dat we “tunnelvisie” kunnen noemen. De coachee gaat zichzelf steeds meer bekijken vanuit een problematisch kader.

De hoop is natuurlijk dat door het beter begrijpen van het probleem er een goede oplossing gevonden wordt, maar dat gebeurt lang niet altijd.

Uit onderzoek blijkt dat een focus op een probleem belemmerend is voor creativiteit, motivatie en effectiviteit. (we komen hier op terug als we het hebben over het versterken van het psychologisch kapitaal)

Observeer eens een coachee die probleemgericht gecoacht wordt (of denk aan de vaak goed bedoelde koffiekletskes waar iemand zijn problemen uit de doeken doet). Als je op de lichaamstaal let, zie je dat de coachee zich meestal steeds zwakker gaat voelen. Hoogstens is er een korte oplevering als er een oplossing wordt bedacht, maar dit is vaak een oppervlakkige oplossing. Dit beperkt zich namelijk meestal tot een nieuwe idee voor het handelen, met andere woorden een plannetje om iet anders te doen. Dit kan effectief zijn in relatief eenvoudige situaties, maar het betekent nog niet dat de coachee diepgaand aan het leren is.


In krachtgericht coachen zal de coach slechts kort de aandacht richten op een problematische situatie. De coach laat merken dat zij aanvoelt hoe vervelend de situatie was, maar vervolgens maakt de coach een essentiële switch: hoe zou de situatie idealiter gewild zijn.

In de psychologie is aangetoond dat mensen daardoor meer in hun kracht komen. Op die manier is het mogelijk om snel te herkennen waar de kwaliteiten van de coachee liggen.

Natuurlijk zijn we er daarmee niet. Er is meer nodig dan alleen een focus op kracht. Nog interessanter wordt het als we de vraag iets anders formuleren: hoe belemmert de coachee haar eigen kracht en hoe kan ze die hervinden?

Belemmerende overtuigingen komen vaak voor, eigenlijk bij ieder mens en de meeste belemmerende overtuigingen zijn onbewust. Ze kunnen in coaching wel bewust gemaakt worden en vervolgens overwonnen worden. Denk maar terug aan het voorbeeld van vorige keer.


Later zullen we lagen onderscheiden in het leerproces van de coachee en dan zullen we zien dat coaching die zich richt op de diepere lagen vaak tot fundamenteler oplossingen leidt, waarbij mensen hun potentieel veel meer benutten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verkrijgen van een totaal ander perspectief op de situatie. Zo’n perspectiefwisseling treedt zelden op als de coahcing zich vooral richt op een analyse van het probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.