Krachtgericht coachen

4. Versterken van het psychologische kapitaal

Als mensen vertrouwen hebben in hun eigen kunnen, voelen ze zich krachtiger en wordt hun handelen effectiever. Het vertrouwen in hun eigen kunnen wordt daarom beschouwd als essentieel in het “psychologisch kapitaal” van mensen. Persoonlijke kwaliteiten van mensen zijn een belangrijke bron voor het vertrouwen in eigen kunnen en voor het gevoel van kracht.

Bewustwording van kernkwaliteiten en kerntalenten richt de aandacht op iemands sterke kanten en roept positieve gevoelens op. Dat is belangrijk, omdat uit onderzoek in de positieve psychologie blijkt dat een eenzijdige focus op wat nog niet goed is en verbeterd dient te worden, nadelig is. Dat komt doordat zo’n focus negatieve gevoelens oproept en die blokkeren ontwikkeling omdat ze iemands blik vernauwen. We weten tegenwoordig dat positieve gevoelens essentieel zijn om mensen tot groei te brengen.

Positieve gevoelens verruimen je waarneming en je denken, terwijl negatieve die inperken en energie kosten. Positieve gevoelens maken mensen creatiever, helpen hen om sneller en gemakkelijker te leren, bevorderen cognitieve prestaties en ondersteunen het opbouwen van psychologische buffers, waardoor iemands veerkracht toeneemt.

 

Flow

Als iemand handelt vanuit contact met de eigen kernkwaliteiten en kerntalenten, komt er een innerlijke energiestroom, een ‘flow’ op gang die ook invloed heeft op anderen in de omgeving.

Flow wordt gekenmerkt door het ervaren van een beweging van binnenuit de persoon, een gevoel van ‘stromen’. Bij flow is er een optimale balans tussen iemands capaciteiten en wat de situatie vraagt. Het voelt alsof dingen haast vanzelf gaan. Het geeft energie, wat je kunt waarnemen bij iemand doordat de ogen beginnen te stralen. Kenmerkend voor flow is ook het volledig aanwezig zijn in het hier-en-nu. Je ervaart een ‘fijngevoeligheid’ voor wat er nodig is in het moment. We komen hier later nog op terug.

fullsizeoutput_29d

Een kenmerk van flow is dat denken, voelen en willen in harmonie zijn met elkaar en dat het handelen daar als vanzelf uit voortvloeit.

Als iemand erg in het hoofd blijft zitten (denken), is er geen flow. Als iemand alleen maar emotioneel is (voelen) en daarin blijft steken, is er geen flow. Als iemand te sterk gefocust is op een eigen doel (willen) en daardoor niet meer flexibel kan inspelen op de omgeving, is er ook geen flow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.