Krachtgericht coachen

5. Wat zijn kernkwaliteiten?

Een belangrijk uitgangspunt van de positieve psychologie is echter dat je kernkwaliteiten altijd tot je beschikking staan. Ze horen wie je bent! Het is een belangrijke stap om je dit te realiseren en je eigen kernkwaliteiten beter te leren kennen en ze bewust in te zetten voor je doelen. Dit geeft je vertrouwen in je eigen kunnen. Dit is dan ook een belangrijk aandachtspunt bij krachtgericht coachen.

Voorbeelden van kernkwaliteiten

Handig, zorgzaam, creatief, spontaan, avontuurlijk, daadkrachtig, geduldig, optimistisch, zelfstandig, bescheiden, betrokken, flexibel, onafhankelijk, visionair, ijverig, sportief, verantwoordelijk, liedevol, assertief, consequent, doelgericht, analytisch, sensitief, humoristisch, helder, ordelijk, nauwkeurig, relativerend, rustig, veelzijdig, gestructureerd, hulpvaardig, betrokken, initiatiefrijk, ondernemend, praktisch, zorgvuldig, verbindend, respectvol, muzikaal, zelfverzekerd, vastberaden, empathisch, attent, …

Om de eigen kernkwaliteiten te benutten moet je die natuurlijk in de eerste plaat kennen. Veel mensen zijn zich eigenlijk helemaal niet bewust van hun kernkwaliteiten, soms omdat ze hun eigen kernkwaliteiten als vanzelfsprekend vinden. Toch is het belangrijk voor mensen om hun eigen kernkwaliteiten te kennen, te voelen dat zij die hebben en er bewust gebruik van te maken in hun werk en privéleven.

Er zijn verschillende manieren om je eigen Kernkwaliteiten in kaart te brengen. Binnen coaching kunnen deze manieren in vormen van oefeningen worden ingezet. Er bestaan ook vragenlijsten die kunnen worden gebruikt, maar weet dat die nooit zo een sterk effect zullen hebben dan wanneer je er zelf mee aan de slag gaat.


Je eigen kernkwaliteiten in kaart brengen

We noemen hier zeven manier om je eigen Kernkwaliteiten in kaart te brengen:

  1. Stilstaan bij de eigen kernkwaliteiten, eventueel met behulp van anderen.
  2. Reflecteren op succeservaringen.
  3. Stilstaan bij persoonlijke bijdragen/ investeringen
  4. Reflecteren op een inspirerend voorbeeld
  5. Gebruikmaken van rolvoorbeelden uit iemands geschiedenis
  6. Reflecteren over waarden
  7. Een vragenlijst invullen

De verschillende manieren kunnen in praktijk gebracht worden door middel van opdrachten. Wil je meer weten neem dan contact op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.