Krachtgericht coachen

6. Idealen of verlangens – KernTalenten

Er is een nauw verband tussen de kernkwaliteiten van mensen en hun gekozen doelen of idealen. Het sterke verband is niet toevallig: mensen lijken een ingebouwd verlangen te hebben om hun kernkwaliteiten zo optimaal mogelijk te gebruiken in de wereld om hen heen. Dat leidt tot het nastreven van bepaalde idealen. Omgekeerd kiezen mensen meestal ook idealen waarvan ze aanvoelen dat ze ook de potentie in huis hebben om die te realiseren. Het proces van streven naar vervulling van het ideaal geeft zin en betekenis aan het bestaan.

Overigens is het in veel gevallen passender om niet over idealen te spreken, maar over diepe verlangens van mensen, hoewel dat misschien niet zo professioneel klinkt als termen zoals idealen of doelen. Verlangens zijn duidelijk verbonden met voelen en willen, terwijl doelen meer een cognitief karakter lijken te hebben.

Kortom, idealen verwijzen vaak naar een verlangen om de eigen kernkwaliteiten volop in te zetten en daardoor een bijdrage te leveren aan een groter doel. Dat is een prachtige drijfveer, die nauw aansluit bij je eigen aard (persoonlijkheid).

In een zich verdiepende coaching relatie kan het goed zijn om te onderzoeken in hoeverre hetgeen een coachee als ideaal formuleert, de manifestatie is van een diep persoonlijk verlangen: vanuit zijn kerntalenten!


Wat zijn kernTalenten?

Je KernTalenten geven je aard, potentieel en intrinsieke motivatie weer.

  • je aard: jouw unieke karaktereigenschappen
  • je potentieel: wat je tot ontwikkeling kan brengen
  • je intrinsieke motivatie: je goesting om je ergens voor in te zetten.

Het zijn je sterktes en zwaktes, die aangeven wat je graag doet en op welke manier. Alle KernTalenten samen geven een goed beeld van jouw fundamentele aanleg en ook geven ze je “goesting” weer om bepaalde dingen te willen kunnen. Het zijn de absoluut noodzakelijke eigenschappen om je realistische dromen werkelijkheid te laten worden.

Je sterke KernTalenten zijn de talenten die je de energie geven om levenslang uit te kunnen putten. Jouw kleine KernTalenten en sommige combinaties van KernTalenten geven je grenzen aan. Dit is waarom je volledige KernTalenten­constellatie het kompas van je persoonlijkheid vormt. Ze toont jou als die unieke persoon met die speciale combinatie van eigenschappen en elke combinatie is even waardevol!

lees meer: Wat zijn KernTalenten?

Je eigen KernTalenten in kaart brengen

Een KernTalenten profiel geeft je meer inzichten in je persoonlijkheid, je potentieel en je intrinsieke motivatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.