Bedrijven maken het bijna dagelijks mee: een medewerker is voor lange tijd onbeschikbaar wegens burn-out.
Burn-out overkomt vaak heel gedreven werknemers die zich de pleuris werken, zeker als ze prat gaan op hun perfectionisme. Ze raken fysiek en psychologisch uitgeput, kunnen zich niet meer goed concentreren, beginnen zich emotioneler te gedragen, worden neerslachtig en beginnen steeds meer afstand te nemen van hun werk. Meestal herkennen ze de symptomen bij zichzelf niet, maar blijven ze keihard doorgaan. Tot hun lichaam en geest uit zelfbescherming helemaal dichtklappen en ze maanden of jaren moeten herstellen van een burn-out.
De overheid is zich bewust van het probleem en schiet in gang. Vanaf 1 november komen er proefprojecten, gericht op mensen die de eerste symptomen van burn-out vertonen, maar meestal nog aan de slag zijn. De projecten lopen drie jaar.
“We richten ons vooral op de bank- en de ziekenhuissector omdat onderzoek aantoont dat het risico op burn-out daar groter is”, zegt Maggie De Block (Open Vld), federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.
De overheid begint met proefprojecten voor preventie op maat. Maar om de epidemie echt te bestrijden, moeten organisaties vooral hun manier van werken aanpakken.
Alvast vijf tips voor minder burn-outs
In een studie over burn-out geeft de Amerikaanse marktonderzoeker Gallup bedrijven vijf tips om het aantal burn-outs te verminderen.
- Maak dat werknemers zich eerlijk behandeld voelen.
- Zorg voor een realistische werkdruk.
- Maak duidelijk wat je precies verwacht van je mensen.
- Kies voor een directe chef die zijn medewerkers ondersteunt.
- Geef je werknemers genoeg tijd om hun werk uit te voeren.
Source: Uit Trends van 13/09/18
Lees ook … “Zeg NEEN tegen Burn-out”