Coaching, Eigen opinie

Probeer autonomie, geen controle

Niet alles wat ertoe doet, kan worden gecontroleerd, en niet alles wat kan worden gecontroleerd, is van belang.

Dat is de paradox van het leven: we willen dingen op onze manier, maar meestal gaan dingen een eigen leven leiden. Wat als we stoppen met proberen om ‘alles’ te controleren? En als we beginnen te vertrouwen op ons aanpassingsvermogen?

De controlerende geest

‘Onder controle zijn’ kan je sereniteit brengen, maar kan ook anderen gek maken.
In het extreme is controle een signaal dat we onszelf, anderen en het universum niet vertrouwen. Wij geloven dat – als we niet ingrijpen – alles en iedereen zal instorten. Dat komt omdat we denken dat de wereld om ons draait – en dat doet het natuurlijk niet.

Controle kan ook gezien worden als een verdedigingsmechanisme om onze status-quo te beschermen. We zijn bang voor mogelijke nadelige resultaten. Door proberen te beheren hoe alles werkt en iedereen zich gedraagt, veranderen we onze geest in een controlerende geest. De paradox van controle is dat de angst om iets te verliezen ons niet toestaat te genieten van wat we proberen te beschermen. Over-beschermend worden, zal meestal averechts werken.

Probeer autonomie, geen controle

Raad eens wat de belangrijkste bijdrager aan geluk is? Geld? Roem? Schoonheid? Nee, nee en nee. Volgens The Journal of Personality and Social Psychology is het gevoel dat je gewoonten en activiteiten zelfgekozen en zelfbevestigend zijn veel belangrijker dan je uiterlijk of rijkdom.

Geluk gaat over de controle over je leven, niet over het beheersen van elk aspect ervan

Van oudsher ging men ervan uit dat mensen een job promotie wilden hebben om controle over anderen te hebben, macht wilde en de leiding hebben (over anderen), beïnvloeden wat andere mensen doen en hoe ze het doen. Een recente studie suggereert dat mensen die meer macht willen, één ding willen beheren: zichzelf.
Onderzoekers van verschillende universiteiten evalueerden twee verschillende noties van macht – macht als invloed en macht als autonomie.

  • Macht als invloed komt tot uiting in het hebben van controle over anderen.
  • Macht als autonomie daarentegen is een vorm van macht die mensen in staat stelt om externe invloeden te negeren of te weerstaan. Ze kunnen hun eigen bestemming bepalen

Mensen verlangen de macht niet om meester te zijn over anderen, maar om een ​​meester te zijn in hun eigen domein – ze willen hun eigen lot beheersen.

Autonomie gaat over het maken van keuzes

Kies hoe u uw leven leidt, wat u wilt doen en hoe u het wilt doen.
Leer te identificeren wat je kunt veranderen van datgene je niet kunt beïnvloeden. Probeer niet te beheersen wat buiten je invloed ligt.
Wil je de controle over je leven terugwinnen? Stel jezelf vrij van de noodzaak om alles te controleren – wat er gaat gebeuren, gaat gebeuren.

Autonomie is het beste geschenk dat u uzelf en anderen kunt geven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.